[O1] czujnik temperatury cieczy chłodzącej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • danieltor
    Classic
    • 2008
    • 37

[O1] czujnik temperatury cieczy chłodzącej

witam, kilka dni temu wymieniłem czujnik temperatury cieczy, temperatura skakała, po przeczytaniu wielu postów i wykluczeniu termostatu, zamówiłem oryginalny zielony elth półokrągły, wcześniej sprawdziłem jaka jest wtyczka i ile pinów. Stary był czarny ale ten pasował. niestety przy tych mrozach mam problem z odpalaniem. wcześniej świece podgrzewały mi silnik przez 6-8s. teraz kontrolka gaśnie po 1s, nawet rano kiedy silnik jest bardzo zimny, niestety śilnik jest uruchomić ciężko. Moje pytanie brzmi czy ktoś miał teki problem po wymianie czujnika? czy musze podłączyć samochód do komputera i go jakby zrestartować? z góry dziękuję za pomoc. nie znalazłem na forum tego problemu mimo że jest wiele tematów odnośnie czujnika. jeżeli było to omawiane to przepraszam.

Komentarz

• czernobyl
      L&K
      • 2008
      • 1276
      • Octavia III (5E3)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

podłącz się vagiem i sprawdź, jaką temperaturę podaje czujnik do komputera.
      jeśli nie masz vaga pod ręką to odłącz wtyczkę czujnika w ogóle - w przypadku benzyny w takim wypadku komp jakimś cudownym sposobem pobiera sobie jakąś w miarę sensowną temperaturę skądś indziej - za to wentylator chłodnicy kręci się na okrągło. ale przynajmniej da się zapalić i jeździć - oczywiście jeśli winnym jest wadliwy czujnik temp.

Komentarz

• alxxx
        RS
        • 2010
        • 1823
        • Octavia I (1U2)
        • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Zrób jak kolega wyżej pisze, odłącz wtyczke i spróbuj zapalić, a później najlepiej po nocy sprawdź w blokach pomiarowych vagiem jaką temp paliwa i pow oraz cieczy widzi ecu (porównaj).
        Czujnik oryginalny.. Ja kupiłem oryginał zielony z IC i pochodził chwile i zaczął źle pokazywać, inny kolega też kupił z IC i był uszkodzony (wątek niedawno poruszany), tak że nie wiem co o tym myśleć..
        VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
        Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• danieltor
          Classic
          • 2008
          • 37

ok, dzięki. vaga nie mam , muszę gdzieś pojechać. Może ktoś z klubowiczów z okolic Łańcuta posiada?

Komentarz

Pracuję...